Mi az életmód orvoslás?

Mi az életmód orvoslás?

Az életmód orvoslás a betegségek kiváltó okait felfedve életmódkezelésekkel – mozgásterápia, táplálkozásterápia, mentálhigiéné – gyógyítja az az életmóddal összefüggő betegségeket, előzi meg azok kialakulását.

Életmóddal összefüggő betegségek

Az életmóddal összefüggő betegségek ma már a leggyakoribb halálozási okának számítanak Európában és a világ nagy részén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a teljes halálozás 71%-át ezen betegségeknek tulajdonítja. Életmóddal összefüggő betegségek közé tartozik többek között az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri megbetegedések, stroke, magas vérnyomás, elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, zsírmáj, rosszindulatú daganatok többsége.

Orvosszakmai irányelvek

Az utóbbi évtized kutatási eredményei (például The Lifestyle Heart Trial, a Lyon Diet Heart Study és a Dietary Portfolio study) erős bizonyítékokat szolgáltatnak az életmód orvoslás, mint első vonalbeli kezelés hatékonyságáról. Ezen tanulmányok eredményei elmozdították az életmód orvoslást a betegség-megelőző kezelések csoportjából a betegség-gyógyító kezelések csoportjába olyannyira, hogy ma már a legtöbb hazai (például Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Diabetes Társaság) és nemzetközi (American Heart Association, European Society of Cardiology) szakmai orvostudományi társaság ajánlásaiban első és kiemelt helyen szerepel a mozgás- és táplákozásterápia, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek terápiás eszköze.

Az életmód orvoslás típusosan nem gyógyszeres kezelésen alapul, sőt, sokszor eredményezi a korábban szedett gyógyszerek mennyiségének csökkentését vagy akár elhagyását orvosi javaslatra. Gyakran előfordul, hogy a bevont cukorbetegeknél csökkenteni kell a szájon át szedett antidiabetikumok, sőt az inzulin, vagy éppen magas vérnyomásos betegeknél a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mennyiségét.

Életmód orvosi team

Az életmód orvoslás interdiszciplináris ág. Átöleli az orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegészségtant és a biológiát. Legfontosabb céljának ugyanúgy tartja az életmód szokások befolyásolása révén az elsődleges prevenciót, mint az életmóddal összefüggő betegségek közös kóroki és kórélettani eltéréseinek kezelését. Emiatt kiemelten fontos az orvosok és más szakemberek rendszeres és szoros együttműködése, ami eredményessé teszi a komplex terápiát.  Az életmód orvosi team vezetője az orvos, aki felállítja a diagnózist, meghatározza a kezelés irányát (például táplálkozás- és mozgásterápia, gyógyszeres kezelés) és felügyeli azt a későbbiekben is. Másik fő pillérei a dietetikus, a mozgásterapeuta és a mentálhigiénés szakember, akik a saját szakterületükön belül részletes és egyénre szabott kezelési tervet dolgoznak ki a páciens részére. A szakemberek a kezelés során igazi csapatként működnek együtt: folyamatos kommunikációval teszik még hatékonyabbá a páciens gyógyulását.

Okoseszközök

A különféle okoseszközök használata tovább javítja a komplex terápia eredményességét az életmód orvoslás területén. Ezek a ma már könnyen elérhető pulzusmérő órák, vérnyomás- és vércukormérők, szöveti glukóz monitorok (és még megannyi más eszköz), amik segítségével az orvosok és szakemberek nem csak folyamatosan tudják követni a páciensek egészségügyi paramétereit, de mindezt távkövetésben, telefonos és e-mailes konzultációkkal is egyeztetni tudják velük.

 

Források:

American College of Lifestyle Medicine Standards. 2015. http://www.lifestylemedicine.org/standards. Accessed 10 Oct 2014.

Egger GJ, Binns AF, Rossner SR. The emergence of “lifestyle medicine” as a structured approach for management of chronic disease. Med J Aust. 2009;190(3):143–5.

Lianov L, Johnson M. Physician competencies for prescribing lifestyle medicine. JAMA. 2010;304(2):202–3.

Rippe JM, editor. Lifestyle medicine. 2nd ed. New York, CRC Press; 2013. pp. xix–xxii.