Cukorbetegségnél a mozgás gyógyszer

Cukorbetegségnél a mozgás gyógyszer

Az már jó ideje köztudott, hogy a rendszeres mozgás segít a cukorbetegség karbantartásában, mára azonban is kijelenthető, hogy a megfelelő táplálkozás mellett ez a hatékony terápia egyik alapfeltétele. Dvorák Márton, a Your Power Med Health Center mozgásterápia szakmai vezetője arról beszélt, hogy a személyre szabott életmódprogram, ezen belül a mozgásterápia nem csak a megelőzés, de a kezelés eszköze is.

A cukorbetegség összefügghet az életmóddal

A diabétesz ma hazánkban közel 700 ezer embert érint, és további 200 ezerben lappang a betegség. Az 1-es típusú cukorbetegség a páciensek 7-10 százalékánál jelentkezik azért, mert a hasnyálmirigysejtek pusztulása révén a szervezet nem képes inzulint termelni, amely szabályozza a sejtek cukorfelvételét. Az inzulintermelődés a korai fázisban fokozatosan csökken, először akkor, amikor étkezés után megemelkedik a vércukorszint. A folyamat egyre fokozódik, és lassan kialakulhat a teljes inzulinhiány, amit csak inzulinterápiával lehet kezelni.
A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban lép fel, de napjainkban a legtöbb civilizációs betegséghez hasonlóan egyre fiatalabb korosztálynál, akár gyermekeknél is előfordulhat. A betegség kialakulásának fő kockázati tényezői a mozgásszegény életmód, a túlsúly (különösen a hasi területen jelentkező elhízás), a helytelen étrend, az öröklött hajlam és a terhesség során mért magas vércukorérték.
Fontos, hogy a diabéteszre ne, mint önálló betegségre tekintsünk, hiszen megjelenése rendszerint több tényező együttes fennállásának következménye. Ez is része a metabolikus szindrómának, ami ugyanis egy olyan tünetegyüttes, mely egyaránt okoz magas vérzsír-, vérnyomás- és vércukor értékeket – kezelésében pedig döntő szerepű az optimális életmód kialakítása.  

Cukorbetegként mozogni nem csak lehet, de kell is

Cukorbetegség esetén a gyógyszer mellett az életmód a legjobb segítség.Jellemző tévhit a cukorbetegek körében, hogy szinte egyáltalán nem mernek aktívan mozogni, félnek a rosszulléttől, nem ismerik a rendszeres edzés jelentőségét a betegség kezelésében. Holott számukra különösen fontos a mozgás, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is.
- A szűrővizsgálatokat követő részletes kivizsgálás alapján lehet összeállítani azt a mozgás- és táplálkozási programot, amelynek segítségével a magas értékeket normalizálhatjuk – ismerteti a szakember. - Amellett, hogy a rendszeres fizikai aktivitás karbantartja a testsúlyt, az izmokat, és hat a stressz ellen, bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást, a vérzsírok szintjét, a szövődmények kockázatát, valamint kevesebb lesz inzulinszükséglet is. Ugyanis amikor az izmok dolgoznak, tápanyagként jelentős mennyiségű cukrot, zsírt vesznek fel a vérből. Megfelelően összeállított programmal a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető.

A kombinált edzés a leghatékonyabb

Sokáig nem volt egészen világos, hogy a kardiomozgás vagy az úgynevezett izomerő-fejlesztő edzés a leghatékonyabb a 2. típusú cukorbetegeknél. A legújabb kutatások bizonyították, hogy a két edzéstípus kombinációjának mérhetően pozitívabb hatása van a cukorbetegségre, mint a külön-külön végzett mozgásformának.
- Sokan még mindig úgy vélik, hogy csakis a kardioedzésnek van kiemelkedő szerepe a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, kezelésében. Az ilyen típusú mozgástól, például a kocogástól, kerékpározástól azonban sokan tartanak, különösen azok, akik túlsúllyal, magas vérnyomással vagy mozgásszervi betegséggel küzdenek – ismerteti Dvorák Márton, a Your Power Med Health Center mozgásterápia szakmai vezetője. - Éppen ezért jó tudni, hogy lehetséges más alternatíva is, illetve a legjobb eredményt az hozza, ha a cukorbeteg kardiotréninget és izomerő fejlesztést is végez, személyre szabott edzésterv alapján, biztonságosan. Ilyen edzésterv mellett indul be leginkább a fogyás, fokozódik az izomtónus, javul jelentősen az oxigén felhasználó képesség és alakulnak a legkedvezőbben a cukorbetegség kapcsán vizsgált paraméterek. 

Forrás: Your Power Med Health Center (www.yourpowermed.hu)