Az elhízás a COVID súlyosságát is befolyásolja - fogyni életmóddal lehet

Az elhízás a COVID súlyosságát is befolyásolja - fogyni életmóddal lehet

Az elhízás komoly rizikófaktor és hajlamosít súlyos lefolyású betegségre COVID-19 fertőzés esetén – állapította meg egy friss német kutatás. Ez az összefüggés egyrészt a kezelési stratégiák megválasztásában jelentős, hosszú távon pedig újabb érv a hatékony testsúlycsökkentő életmód kialakítása mellett. Dr. Ferenczy Péter, a Your Power Med Health Center életmód orvosa, kardiológus, diabetológus ismertette a részleteket.

Túlnyomórészt a túlsúlyos férfiak a veszélyeztettek

A koronavírus fertőzés súlyosságát is befolyásolja az elhízás.Egy multidiszciplináris kutatócsoport a Leibniz Kísérletes Virológiai Intézetből és a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinikumból a zsírszövet fontos szerepére talált bizonyítékot a vírusszaporodásban a SARS-CoV-2 vírusfertőzés esetén.
Az már eddig is bebizonyosodott a pandémia során, hogy az elhízás jelentős rizikófaktor a súlyos lefolyású betegség kialakulásában. Ugyanakkor a zsírszövet pontos szerepe a vírusfertőzésben és a vírusszaporodásban mindezidáig nagyrészt ismeretlen volt, csakúgy, mint az anyagcserét érintő következmények. A Prof. Dr. Gülsah Gabriel és a Prof. Dr. Jörg Heeren vezette kutatócsoport azonban COVID-ban elhunyt betegek boncolása során ki tudta mutatni a SARS-CoV2 vírust a zsírszövetben.  Fontos megjegyezni, hogy a vírus túlnyomórészt a túlsúlyos vagy elhízott férfi páciensek zsírszövetében volt kimutatható, nőknél azonban – bár itt is jelen volt a vírus a zsírszövetben – nem volt egyértelmű összefüggés a zsírszövet mennyisége és a vírus mRNS koncentráció között.   
Ezen kívül egy preklinikai kísérletben is bebizonyosodott, hogy a COVID vírus a légzőtraktusból kiindulva a zsírszövetbe terjed, és ott tovább szaporodik. Mindez pedig egy lokális gyulladáshoz vezet, amelynek az egész anyagcserére kihatása van.

A kezelésben is jelentősége van a felfedezésnek

A kutatás elsődleges jelentősége az új kezelési stratégiák kidolgozásában keresendő. Mivel érett zsírsejtek sejtkultúráiban kimutatható volt, hogy a sejten belüli zsíranyagcsere meghatározó tényező a vírus szervezeten belüli terjedésében, hatékonynak bizonyult a terjedés gátlásában egy zsírbontást gátló gyógyszer. Ez a lipase-gátló századrészére csökkentette a vírusreplikációt. Ha pedig ezzel egyidejűleg egy koleszterinszint csökkentő gyógyszert is bevetettek, még pozitívabb volt a hatás. A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy mivel ezek a gyógyszerek alapvetően más betegségek kezelésére valók, az eredmények új alapot jelenthetnek a COVID-19 eredményesebb kezeléséhez.

A túlsúly ellen nem csak „divatból” érdemes küzdeni

A tartós fogyásban segít az életmód orvosi szolgáltatás.- A német tanulmány tulajdonképpen megerősíti, amit már eddig is számtalan betegség esetén tudtunk: az elhízás komoly rizikófaktor, még a koronavírus súlyosságát illetően is. Azt már eddig is kutatások igazolták, hogy nem csak a súlyos fokú elhízás, de még a túlsúly is növeli a szív-érrendszeri betegségek, az agyi katasztrófák esélyét, valamint komoly rizikófaktor többek közt a cukorbetegség, a mozgásszervi, a hormonális és a daganatos betegségek tekintetében. Megsokszorozódik a kockázat, ha az elhízás mellé magas koleszterinszint, vércukorszint és vérnyomás is társul – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a Your Power Med Health Center életmód orvosa, kardiológusa, diabetológus.  – Vagyis valahol mindenképpen fontos megállítani ezeket a romboló folyamatokat, ebben pedig komoly segítséget és megbízható támaszt jelent az életmód orvoslás.
Az életmód orvosi szolgáltatás minden esetben állapotfelméréssel indul, ahol az életmód orvos részletesen megismeri a kórtörténetet, felméri a jelenlegi egészségi állapotot és az életmódot.  Ennek alapján készül el egy egyéni életmód orvosi kezelési terv, mely belépőként szolgál a táplálkozásterápiára, mozgásterápiára és igény esetén mentáhigiénés segítséghez. Ha a cél „csupán” a testsúlycsökkentés, és ennek megfelelően alakul ki egy optimális életmód, a páciens nem csak a fogyatkozó kilóknak örülhet, de egészen biztos javulni fognak az egészségi paraméterei is. Már 3 leadott kilónként mérhető vérnyomáscsökkenés, cukor- és zsíranyagcsere javulás tapasztalható, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. Az életmód orvoslás tehát nem csak a jó közérzethez járul hozzá, de jelentősen visszaszorítja a későbbi súlyos betegségek kockázatát is.

Forrás: Your Power Med Health Center (www.yourpowermed.hu)